Syaheed Homeschool

Syaheed Homeschool

Long and tiring motherhood days

what I tell myself on those really really really long tiring motherhood days…. Someday my house will stay clean. Someday the dishes will be done and rice not spilled on the floor. Someday there won’t be swings to push. Someday laundry will be small. Someday I won’t be the one needed at three am. Someday bedtime won’t have 32 surah to read until they’re finally...

Biarkan anak tanpa kasut sekerap mungkin, ini sebabnya..

Earthing / Grounding Earthing atau grounding merupakan teknik yang paling mudah, efektif dan percuma untuk menyokong kesihatan dan sistem saraf kita. Ia semudah menyentuh badan kita ke bumi. Apabila kita menyentuh tanah yang kaya dengan elektron, ia membaiki keseimbangan sistem saraf simpatetik dan parasimpatetik kita. (Sumber: Dr Mercola) Elektron penting untuk fungsi keseimbangan sistem imun, peredaran darah, dan proses fisiologi yang lain. Ada...

4 bulan sebelum 2 tahun

20 bulan tinggal 4 lagi Satu benda yang akan buat mak2 bahagia ialah dapat menyusu penuh sampai 2 tahun. Pengalaman 2 orang anak sebelum ni sangat mematangkan keputusan dan menambah baik perjalanan menyusu anak ke 3. Berbaki 4 bulan lagi sebelum terpenuhnya haq seorang anak. Moga Allah mudahkan sehingga habis tugas hormon prolaktin/ oksitosin dalam badan. Ada ramai yang pm/ wa/call Kekli...

Buat slime tanpa borax – syaheedhomeschool

Assalamualaikum, untuk entri kali ni Ely nak berkongsi dengan mak2 Kat luar sana tu satu lagi aktiviti menarik untuk di lakukan bersama anak2. Ely jamin aktiviti ini tak Pakai banyak masa mak2, paling mudah, paling murah, yang pasti anak2 get entertained berjam-jam lamanya. Korang pernah dengar slime/ oobleck/flubber/goo ? Semua ni benda yang sama cuma resepi yang berbeza ikut kesesuaian...

Homemade Playdough – Bunga Cengkih / Kulit Kayu Manis / Bunga Lawang

Resepi kali ni mudah sesangat sebab hanya guna plain flour dan biarkan anak2 berekplorasi dengan bahan yang tersedia di dapur. Apa yang mereka pelajari? DERIA : meneroka dan menyiasat bahan / tekstur / bau menggunakan semua deria MATEMATIK : menyiasat kapasiti / berat / ukuran / mengira (semasa proses memasak) KEMAHIRAN MOTOR : pembangunan motor halus melalui: mencubit / memerah / menolak /...

ViteCube.com di Facebook

2,058FansLike
2,034FollowersFollow

Recent Posts Vitecube