Parenting

Parenting

Long and tiring motherhood days

what I tell myself on those really really really long tiring motherhood days…. Someday my house will stay clean. Someday the dishes will be done and rice not spilled on the floor. Someday there won’t be swings to push. Someday laundry will be small. Someday I won’t be the one needed at three am. Someday bedtime won’t have 32 surah to read until they’re finally...

Biarkan anak tanpa kasut sekerap mungkin, ini sebabnya..

Earthing / Grounding Earthing atau grounding merupakan teknik yang paling mudah, efektif dan percuma untuk menyokong kesihatan dan sistem saraf kita. Ia semudah menyentuh badan kita ke bumi. Apabila kita menyentuh tanah yang kaya dengan elektron, ia membaiki keseimbangan sistem saraf simpatetik dan parasimpatetik kita. (Sumber: Dr Mercola) Elektron penting untuk fungsi keseimbangan sistem imun, peredaran darah, dan proses fisiologi yang lain. Ada...

4 bulan sebelum 2 tahun

20 bulan tinggal 4 lagi Satu benda yang akan buat mak2 bahagia ialah dapat menyusu penuh sampai 2 tahun. Pengalaman 2 orang anak sebelum ni sangat mematangkan keputusan dan menambah baik perjalanan menyusu anak ke 3. Berbaki 4 bulan lagi sebelum terpenuhnya haq seorang anak. Moga Allah mudahkan sehingga habis tugas hormon prolaktin/ oksitosin dalam badan. Ada ramai yang pm/ wa/call Kekli...

Kuasa Prolaktin dan “Reverse Cycling”

Ini Ammar Syahid yang handsome. Umurnya sekarang ialah 1 tahun 7 bulan, bermaksud sudah 19 bulan Kekli menyusukan Ammar sepenuhnya. Alhamdulillah. Ammar anak yang bertuah. Sangat bertuah. Dari kehamilan, Kekli berusaha jaga pemakanan sepanjang kehamilan, supplements intake, attend seminar and birth classes, as well as practise exercises routinely . I followed closely all the birthing blogs and pages. Kekli juga sempat...

Buat slime tanpa borax – syaheedhomeschool

Assalamualaikum, untuk entri kali ni Ely nak berkongsi dengan mak2 Kat luar sana tu satu lagi aktiviti menarik untuk di lakukan bersama anak2. Ely jamin aktiviti ini tak Pakai banyak masa mak2, paling mudah, paling murah, yang pasti anak2 get entertained berjam-jam lamanya. Korang pernah dengar slime/ oobleck/flubber/goo ? Semua ni benda yang sama cuma resepi yang berbeza ikut kesesuaian...

How to inspire manners to children

How to inspire manners to your children ☄ 1. When entering the house greet your children with salams and kisses. This should help develop their sense of love and mercy. 2. Be good to your neighbours and never backbite. Never speak ill of other drivers when on the road. Your children listen, absorb and emulate. 3. When calling your parents, encourage your...

ViteCube.com di Facebook

2,053FansLike
2,034FollowersFollow

Recent Posts Vitecube