Biarkan anak tanpa kasut sekerap mungkin, ini sebabnya..

Biarkan anak tanpa kasut sekerap mungkin, ini sebabnya..

32
SHARE

Earthing / Grounding

Earthing atau grounding merupakan teknik yang paling mudah, efektif dan percuma untuk menyokong kesihatan dan sistem saraf kita. Ia semudah menyentuh badan kita ke bumi.

Apabila kita menyentuh tanah yang kaya dengan elektron, ia membaiki keseimbangan sistem saraf simpatetik dan parasimpatetik kita.
(Sumber: Dr Mercola)

Elektron penting untuk fungsi keseimbangan sistem imun, peredaran darah, dan proses fisiologi yang lain. Ada banyak paper on this. Mak2 kaki gugel, sila download dan baca.

Kenapa kanak-kanak zaman sekarang perlu earthing/grounding?

Bila kita compare zaman kita dulu dan sekarang, Kekli rasa kesian dengan anak2 zaman sekarang.
They are not enjoying their childhood. Pengalaman handle Kelab Nazim Kajang untuk anak2 7-12 tahun, ada yang tak pernah main tarik upih, baling kasut, baling tin, congkak, kasut terompah. Poor kids!


Diorang ni being bombarded dengan excess stimuli- radikel bebas, unhealthy life style, stress ( tu yang cari hiburan sampai berbasikal tengah malam dengan kawan2) oh my! Tak nak sentuh isu tu, so sad.

Belum lagi screen times yang 24 jam sehari.

Sebab tu kena bawa anak-anak ni keluar, buka kasut bare-footed jalan, lari, lompat atas tanah. Move around. Once kita cecah tanah, it allows electron transfers to occur dan kesannya boleh dirasai dalam masa kurang 30 minit.

grounding_1 grounding_3

Berjalan tanpa alas kaki membantu anak-anak anda merawat kurang upaya (kelainan) pada kaki dan penyakit kaki rata (Flat Feet / PetPlanus), memberikan kesegaran tambahan kepada tubuh, dan meningkatkan keupayaan untuk bekerja serta meningkatkan tahap tenagadalam tubuh. Dan ia juga boleh mengubati arthritis (radang sendi / reumatik).

Grounding ni juga baik untuk pesakit chronic pain, mengurangkan inflamasi jika dilakukan berterusan. Atuk nenek kita rasa lagi tak sihat kalau duduk dalam rumah, sebab mereka biasa discaj energi dengan berkebun, bersawah (lagi la haaa) setiap hari.

Dan Subhanallahu (Mahasuci Allah) Nabi Shallallahu alaihi wasallam telah mewasiatkan kepadapara sahabat beliau radhiyallahu anhum agar mempraktikkan jalan kaki seperti ini (tanpa alas kaki). Dan telah diriwayatkan dari Fadhalah bin Ubaid bahawasanya dia berkata:


(كان النبي صلى الله عليه وسلم يأمرنا أن نحتفي أحياناً) (رواه أحمد)

Dahulu Nabi shallallahu alaihi wasallam memerintahkan kami agar berjalan tanpa alas kaki kadangkadang. (Musnad Imam Ahmaddengan sanad yang sahih menurut Syaikh alAlbani dan Syau’aib alArna’uth rahimahumallah)
Dan dalam kisah Nabi Musa alaihissalam ketika sampai di tempat suci (untuk menerima wahyu), Allah Subhanahu wa Ta’ala berfirman:
(فَاخْلَعْ نَعْلَيْكَ إِنَّكَ بِالْوَادِ الْمُقَدَّسِ طُوًى) [طه: 12]
“…Maka tanggalkanlah kedua terompahmu; sesungguhnya kamu berada dilembah yang suci, Thuwa.” (QS. Thaahaa: 12)

We think these were new things but already being practised by our old generation much earlier than us. Kena dig more from our tok nenek.

 

#syaheedhomeschool
#vitecube

Kekli,
Mom of 3

LEAVE A REPLY