Vivix dan Kanser

Vivix dan Kanser

500
SHARE

Kanser. Penyakit yang semakin berleluasa pada zaman moden ini. Statistik sekarang sehingga 2016, kira-kira 100,000 rakyat Malaysia menghidap penyakit kanser setiap tahun dan kaum wanita merupakan yang paling ramai mengalami penyakit tersebut-sumber Timbalan Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Hilmi Yahaya.

Antara berpuluh jenis kanser, lima kanser utama yang menyerang rakyat di negara ini adalah kanser payudara iaitu 14.5 peratus, kanser usus 12.1 peratus, kanser paru-paru 11.8 peratus, kanser pangkal rahim 5.7 peratus dan kanser kerongkong 5.4 peratus.

Bayangkan diri kita jika di serang kanser, akibat kecuaian kita menjaga kesihatan secara menyeluruh.

Darimana datangnya kanser ini?

Bagaimana ia boleh mengganas sehingga membawa maut?

Kanser juga sering disebut sebagai silent killer, pembunuh dalam senyap. Kenapa?

Selalunya pesakit kanser mula sedar tentang kanser apabila sudah memasuki Peringkat ke 3-4, dimana organ tubuh telah rosak akibat sel kanser.

image

Di ambil dari Persatuan Kanser Malaysia yang telah ditubuhkan pada tahun 1966, berikut merupakan 10 tanda-tanda yang menunjukkan anda mungkin menghidap kanser;

  1. Perubahan dalam β€˜corak’ pembuangan air besar atau buang air kecil yang berterusan dalam jangka masa 2-3 bulan.
    2. Pendarahan yang luar biasa atau terdapat lelehan daripada mana-mana bahagian badan.
    3. Terdapat ketulan yang tumbuh secara tiba-tiba dan tidak hilang diikuti dengan sakit.
    4. Sakit yang berterusan dan ketidakselesaan pada bahagian abdomen.
    5. Perubahan pada tompok kulit, ketuat/kutil atau tahi lalat.
    6. Luka atau bisul yang tidak sembuh, bertukar warna, berdarah atau ulser.
    7. Pendarahan luar biasa dari hidung, pekak atau bunyi deringan di dalam telinga.
    8. Senak atau kesukaran bernafas.
    9. Suara menjadi serak atau batuk melebihi 2 minggu terutama pada mereka yang tidak merokok. Batuk penghisap rokok yang bertambah teruk.
    10. Rasa letih sentiasa dan/atau kehilangan berat badan yang mendadak (10% atau lebih) dalam masa 3-6 bulan.

Kanser ini secara amnya adalah penyakit di mana sel dalam badan kita tumbuh secara ABNORMAL, dan berpotensi MEREBAK ke tempat lain.

Jom kita tengok video ni,

Kalau sel normal dia akan membahagi macam biasa. Sampai satu tahap kalau sel tu dah mencukupi dia akan stop membahagi.

Macam sel kulit. Setiap hari akan ada kulit mati, dan akan ada sel baru tumbuh. Bila dah cukup, otak bagi signal untuk dia stop membahagi dulu.

Tunggu sel lain mati, dia buat pembahagian sel semula nak hasilkan sel kulit baru.

Macam mana kanser terjadi?

Bila badan kita terdedah pada radikal2 bebas di sekeliling, ada potensi DNA dalam sel kita rosak. Bila DNA rosak, sel tu akan jadi abnormal. Mutated. bahasa senangnya CACAT.

Apa itu radikal bebas?

Dari mana datang radikal bebas?

Secara ringkasnya semasa proses metabolism dalam tubuh kita, akan sentiasa ada free radicals yang terbentuk. Free radicals juga datang dari pencemaran, racun serangga dari sayur dan buah kita, makeup dan toiletries, radiasi dari gadjet2 kita. Free radicals inilah yang memberikan oxidative damage pada sel2 tubuh. Kita jadi selalu selsema/demam/kulit kusam/aging/sakit –>yang paling digeruni adalah terhasilnya sel kanser dari sel yang rosak tadi.

Tapi Subhanallah tubuh kita dilengkapi dengan system check and balance yang rapi. Maksudnya sebarang kerosakan disebabkan oleh free radicals tersebut akan dibaiki kembali oleh tubuh.

Untuk sel yang CACAT, badan kita ada sistem supaya sel CACAT ni bunuh diri sendiri melalui proses apoptosis.

Jadi semua sel CACAT, akan “bunuh diri”, supaya sel CACAT tu tak membahagi dah. Dia stop takat tu ja dan mati.

image

Sel kanser ni ibarat sel cacat yg degil. Nak hidup jugak menyusahkan orang lain

Dahlah cacat, pastu jahat

So sel CACAT yang JAHAT ni tadi, dia tak bunuh diri, tapi makin beranak pinak pulakkk😱😱😱

Jadilah kanser.

Dalam kata lain, bila berlaku mutasi, sel rosak ni dia tak bunuh diri

Dia membahagi juga, berkembang biak, jadilah sel kanser😞

So, apa nak buat kalau dah kena kanser?

Ikuti sambungan Vivix dan Kanser Siri 2;

Jangan ragu-ragu untuk bertanya, saya ingin sangat membantu anda,

img_4792-1.jpg

Facebook : Suhaily Johari

*Segala perkongsian mengenai produk dan testimoni bukanlah bertujuan untuk merawat, menyembuhkan dan menganalisa sebarang masalah kesihatan anda. Sekiranya anda mempunyai masalah kesihatan, mohon dapatkan konsultasi doktor bertauliah.

46 COMMENTS

  1. Terima kasih sangat bermanfaat. Tak sabar nk tengok siri 2 vivix 😊 dbestummi.blogspot.my/2017/01/rahsia-tonik-ajaib-bantu-baiki-dna.html?m=1

  2. Very interesting info. Tak sabar nak tengok next chapter. Vivix is the best. Love the #vivixeffect

  3. Penerangan sis sangat baik. terima kasih atas info yang sangat berguna di sini. Pendapat saya, jaga pemakanan adalah salah satu langkah mengelak kanser yang utama. Selain itu, hindari juga punca2 radikel bebas, banyak bersenam dan lakukan pemeriksaan kesihatan berkala.

LEAVE A REPLY