Ada apa dengan radikal bebas?

Ada apa dengan radikal bebas?

18
SHARE

Antara banyak2 supplement yang saya tak pernah miss ambil sejak zaman sekolah dulu adalah Vitamin C.

Selalu dengar oxidative stress boleh menyebabkan kerosakan pada sel2 tubuh kan? Oxidative stress ni jadi bila banyak sangat free radicals dalam badan.

Dari mana datang free radicals?

Secara ringkasnya semasa proses metabolism dalam tubuh kita, akan sentiasa ada free radicals yang terbentuk. Free radicals juga datang dari pencemaran, racun serangga dari sayur dan buah kita, makeup dan toiletries, radiasi dari gadjet2 kita. Free radicals inilah yang memberikan oxidative damage pada sel2 tubuh. Kita jadi selalu selsema/demam/kulit kusam/aging/sakit –>yang paling digeruni adalah terhasilnya sel kanser dari sel yang rosak tadi.

Tapi Subhanallah tubuh kita dilengkapi dengan system check and balance yang rapi. Maksudnya sebarang kerosakan disebabkan oleh free radicals tersebut akan dibaiki kembali oleh tubuh. Atau kewujudan antioxidant yang cukup untuk menghalang proses kerosakan oleh free radicals ini.

2 sumber antioxidant

–>Vitamin E

–>Vitamin C

Vitamin C adalah antioxidant yang bagus.

Sebab tu Vitamin C dapat menguatkan imunity badan. Kalau rasa nak mula demam selsema tu saya selalu ambil Vitamin C extra sikit. Kalau setakat simple viral fever je insyaAllah cepat lega. Kulit Akan jadi glowing2 sebab slowkan aging.

Kalau dulu tercari2 Vitamin C yang tinggi konsentrasi dalam setiap tablet, sustained release untuk mengelakkan pedih perut (Vitamin C adalah asidik) dan economical (banyak2 tablet dalam setiap botol boleh tahan berbulan2). Sekarang dah jumpa! Berbaloi2!
PM saya untuk tahu lebih lanjut tentang Vitamin C Sustained release by Shaklee 🙂

Sangat sesuai untuk mak2 bekerja supaya sihat bertenaga uruskan anak2 dan keluarga.

Untuk anak2 boleh ambil Chewable Vita-C yang boleh kunyah2 macam candy.
Suhaily Johari

016-5512164 | Founder of #vitecube

 

LEAVE A REPLY